Sernik à la crème brûlée

studio kuchnia | Sernik à la crème brûlée

Kremowy serniczek z koziego sera ze świeżymi figami i chrupiącą warstwą z karmelizowanego cukru. Smak koziego sera nie czuć do tego stopnia, żeby ktoś protestował. Uważam że swoim słonym posmakiem dodaje sernikowi charakteru. Lekki, waniliowy i szybki do zrobienia deser. Bez pieczenia w piekarniku jak klasyczne crème brulée. Kozi ser z figami to wspaniała kombinacja, która już się sprawdziła w wytrawnych potrawach, także jestem pewna że wam w ten wersji sernikowej podejdzie do gustu! Polecam i czekam na Wasze reakcje…

Zobaczcie także inne pomysły na pyszne serniki.

25 minut + 3 godz schładzania | 4 porcje

Potrzebujesz

300 g puszystego koziego sera
1 laskę wanilii
250 ml śmietany 30%
5 żółtek
1 szklanka cukru
2 świeże figi
4 kopiaste łyżki cukru

Przygotowanie

Śmietanę przelać do rondelka, dodać kozi ser. Laskę wanilii przeciąć na pół, nożem wyjąć miąższ i nasiona, dodać do śmietany. Zagrzać na małym ogniu, do czasu do czasu mieszając.

Żółtka utrzeć z cukrem  na jasną, gęstą masę. Dodać do śmietany, zwiększyć ogień i cały czas energetycznie mieszać, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Trwa to około 10 minut. Przelać do miseczek i odstawić do lodówki na 3 godziny.

Figi opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Dekoracyjnie ułożyć na stężałych serniczkach, posypać po 1 kopiastej łyżce cukru. Następnie cukier karmelizować specjalnym palnikiem lub pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku. Rozgrzać tylko górną spiralę i wsunąć serniki na 10-15 sekund.

Smacznego.

studio kuchnia | Sernik à la crème brûlée