Sałatka z rozbitych ogórków

studio kuchnia |Sałatka z rozbitych ogórków 1.jpg

Chińczycy odkryli, że kiedy rozbije  się ogórki i pęknie skórka, uwolnią jeszcze więcej smaku. Spróbujcie sami tej  wspaniałej azjatyckiej sałatki z rozbitych ogórków. Idealna przekąska na upalne dni lub dodatek do obiadu. 

czas 20 minut | 4 porcje

potrzebujesz

2 duże zimne ogórki sałatkowe
1 czerwona cebula
4 dymki
1 papryczka chili
3 łyżki prażonych nerkowców
1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
1/2 pęczka kolendry

sos

1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu sojowego
3 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
3 ząbki czosnku, posiekanego
1/2 łyżeczki wasabi

przygotowanie

Ogórki umyć i odciąć końce. Ułożyć na stolnicy lub desce do krojenia i uderzyć dużym nożem obracając ogórki aż pękną i uwolnią się nasiona. Pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Odkroić końcówki dymek i pokroić w krążki. Wszystko wymieszać z ogórkami.

W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, polać nim ogórki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Przed podaniem posypać nerkowcami, sezamem, papryczką chili i listkami kolendry.
Sałatka pysznie smakuje zarówno z chlebem, jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.
Smacznego!

Sałatka z rozbitych ogórków studio kuchnia |Sałatka z rozbitych ogórków