Sałatka z morelami, borówkami i serem burrata

studio kuchnia | Sałatka z morelami, borówkami i serem burrata

Ta sałatka łączy kremowy ser burrata i młode listki sałaty ze słodkimi borówkami, soczystymi morelami, chrupiącym ogórkiem i pikantno-słodkim winegretem.
Intensywnie aromatyczna, pikantna i słodka, soczysta i chrupiąca. Idealna na obiad lub kolację, najlepiej smakuje z bagietką opiekaną z olejem i czosnkiem. Idealna na resztę tegorocznych ciepłych dni.

Tip: Morele możecie zamienić na nektarynki, brzoskwinie czy śliwki. Lub użyć rukolę czy szczaw, który doda zaskakujący i wyśmienity akcent.

studio kuchnia | Sałatka z morelami, borówkami i serem burrata

czas przygotowania 15 minut | 2 porcje

potrzebujesz

100 g miksu młodej sałaty
1/2 ogórka sałatkowego, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie plasterki
spora garść mikro zieleniny
4 morele, pokroić na małe kawałki
100 g borówek
tajska bazylia
4 łyżki prażonych migdałów, drobno posiekać
1 kulka sera burrata

winegret miodowy

5 łyżek oliwy extra vierge
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku, wycisnąć
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
sól + pieprz czarny

studio kuchnia | Sałatka z morelami, borówkami i serem burrata

przygotowanie

Wymieszać składniki winegretu.
Sałatę ułożyć na 2 półmiskach, dodać ogórka, morele i borówki. Palcami rozerwać ser, ułożyć  po środku talerzy. Posypać mikro zieleniną, prażonymi migdałami oraz listkami bazylii. Podać od razu polane winegretem.  Smacznego!