Sałatka z krewetkami i mango na rumie

studio kuchnia | Sałatka z krewetkami i mango na rumie

Soczysta sałatka, która doda Waszemu posiłkowi mnóstwo koloru i smaku.
Przygotowałam ją kilka tygodni temu na imprezę urodzinową, był to wieczór w stylu meksykańskim i myślałam, że taka sałatka z krewetkami posypanymi przyprawami fajita,  będzie idealnym rozpoczęciem wieczoru.
Ale to nie tylko krewetki, lecz ten orzeźwiający smak pikantno-słodkiego winegretu z limonką i mango marynowanego w rumie, czynią, że ta sałatka jest tak wyjątkowa.
Można podać jako przystawkę lub lekki lunch z dodatkiem chrupiących nachos.

czas przygotowania 25 minut | 2 porcje

potrzebujesz

100 g sałatki rzymskiej, pokrojonej w paski
1 avocado, pokrojone w paski
10 krewetek, obranych z pancerzy
przyprawy fajita (szczypta pieprzu cayenne, wędzonej papryki w proszku, kminku i kolendry w proszku)
pieprz + sól
świeża kolendra do posypania
oliwa

mango z rumem

1/2 mango
2 łyżki rumu
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka startego imbiru

winegret

3 łyżki oliwy
sok z 1 limonki
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka suszonej papryczki chili
pieprz + sól

studio kuchnia | Sałatka z krewetkami i mango na rumie

przygotowanie

Mango pokroić w cienkie paski, wymieszać z rumem, sokiem z limonki i imbirem. Odstawić do marynowania.
Krewetki posypać przyprawami fajita, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć krewetki. Smażyć na wysokim ogniu 1 min z każdej strony.
Składniki na winegret dokładnie wymieszać w miseczce.

Na talerzach ułożyć sałatę rzymską i awokado, dodać mango z rumem i krewetki. Posypać świeżą kolendrą i podać z winegretem. Smacznego.