Sałatka z karmelizowanych batatów z fenkułem

Studio Kuchnia | Karmelisowany fenkul i bataty

Czyste kolory na talerzu, karmelizowany fenkuł z batatem w towarzystwie figi, pomidorów koktajlowych, orzechów pekan i koziego sera. Sałatkę podałam z miodowo pomarańczowym winegretem i posypałam papryczką chilli. Pyszna w smaku, bardzo aromatyczna i pięknie prezentuje się na talerzach. Polecam!

2 porcje | 30 minut

potrzebujez

2 małe bataty
1 fenkuł
4 figi, pokrojone w ćwiartki
200 g koziego sera
100 g kolorowych pomidorów koktajlowych, pokrojone na pół
garstka orzechów pekan, posiekanych
2 łyżki oliwy extra vierge
1/2 pomarańczy
sól himalajska
czarny pieprz

Sos winegret

1/2 pomarańczy
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
2 gałązki tymianku

przygotowanie

Bataty i fenkuł obrać, pokroić wzdłuż, a następnie w cienkie plastry. W misce wymieszać warzywa z oliwą i sokiem z pomarańczy, przełożyć na blachę i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.

Przygotować sos winegret, do szklanki wycisnąć sok z pomarańczy z czosnkiem, dodać miód, oliwę, posiekaną papryczkę oraz listki tymianku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na talerzach ułożyć karmelizowany fenkuł i bataty, udekorować figami i pomidorami. Posypać orzechami i kawałkami koziego sera. Podać z sosem winegret.

Smacznego!

Studio Kuchnia | Karmelisowany fenkul i bataty