Sałatka z anchois i pomarańczy

studio kuchnia |Sałatka z anchois i pomarańczy

Na wiosnę nie ma nic lepszego niż świeża soczysta sałatka. Połączenie pomarańczy ze świeżymi anchois to małżeństwo doskonałe. Nie mogłam uwierzyć, że wcześniej nie odkryłam tych nowych smaków. Zapomniałam nawet zjeść chleba, którego Wy możecie podać do tego dania. Polecam przygotować tylko ze świeżymi anchois w oleju a nie z konserwy, ponieważ te ostatnie będą za słone. Możecie ewentualnie zastąpić świeżymi sardynkami.
Sałatkę podałam z winegretem z awokado. Całość jest lekka i bardzo szybka do przygotowania oraz szalenie smaczna!!

20 minut | 4 porcje

potrzebujesz

300 g świeże anchois marynowane w oleju, bez ości
200 g rukoli
250 g pomidorów koktajlowych, przeciętych na pół
100 g rukwi wodnej
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
6 dymek, pokrojonych w krążki
4 jajka „zerówki”
2 pomarańcze, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

winegret z awokado

1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka soku cytrynowego
50 ml oleju rzepakowego
pieprz cayenne
sól i pieprz czarny

przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę. Włożyć do blendera razem z czosnkiem, olejem i sokiem cytrynowym. Zmiksować i doprawić pieprzem cayenne, solą i pieprzem.

Na talerzach ułożyć umytą rukolę i rukiew wodną, dodać pomidory, jajka, plastry pomarańczy i filety anchois. Posypać czerwoną cebulą i dymką. Pokropić winegretem z awokado.
Smacznego!

studio kuchnia | Sałatka z anchois i pomarańczy