Rosół jarzynowy z kurkumą

studio kuchnia | Rosol jarzynowy z kurkuma

Zapraszam na zdrowy rosół z makaronem ryżowym, dużą ilością warzyw i przyprawami jak czosnek, imbir i oczywiście  z tym szalenie popularnym składnikiem, kurkumą.  Ta zupa jest doskonała, treściwa z głębokim smakiem. Perfekcja w misce.

30 minut | 2 porcje

potrzebujesz

1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paseczki
1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
1 kukurydza lub 50 g z puszki
50 g zielonego groszku
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, zmiażdżone i posiekane
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka startej kurkumy, lub 1 łyżeczka suszonej kurkumy
1 L bulionu warzywnego
100 g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól i pieprz
2 jajka ‚zerówki’ ugotowane na twardo
świeża kolendra do posypania

studio kuchnia | Rosol jarzynowy z kurkuma

przygotowanie

W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kurkumę i imbir oraz dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać paprykę, marchewkę i groszek, wymieszać i zalać bulionem. Ostrym nożem odkroić ziarna od kolby kukurydzy i dodać do rosołu. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Włożyć makaron i gotować jeszcze przez 5 minut.

Podać od razu z jajkiem na twardo i posypać kolendrą. Smacznego!