Risotto z serem kozim, gruszkami i radicchio

studio kuchnia | Risotto z serem kozim, gruszkami i radicchio

Grillowane gruszki i pieczone radicchio podane na kremowym risotto z serem kozim, to czysta perfekcja! Jest to całkowicie szalenie przepyszne comfort food. Kocham to połączenie kremowego risotto z słodką gruszką i gorzkim radicchio,  bardzo polecam zrobić:)

czas przygotowania 30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

4oo gryżu Arborio
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
100 ml białego wina
1 L bulionu warzywnego
120 g sera koziego
50 g startego parmezanu
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz czarny

ponadto

2 gruszki, pokrojone w grube plastry
1/2 główki radicchio, pokrojonej w paski
1 łyżka masła

studio kuchnia | Risotto z serem kozim, gruszkami i radicchio

przygotowanie

Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, zeszklić szalotkę i czosnek na średnim ogniu. Dodać ryż i smażyć mieszając przez minutę. Zalać białym winem i odparować gotując przez 2 minuty. Teraz dolać jedną chochelkę gorącego bulionu, pomieszać i gotować aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Tak powtarzać przez mniej więcej 20 minut aż bulion się skończy a ryż będzie miękki. Wyłączyć ogień, dodać łyżkę masła, parmezan i ser kozi oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać, przykryć przykrywką i zostawić na 5 minut.

Rozgrzać masło na patelni grillowej i upiec gruszki aż lekko się zrumienią i będą miękkie.
Na tej samej patelni smażyć sałatę na wysokim ogniu, często obracając aby się nie przypaliła, następnie oprószyć solą i pieprzem. Smacznego!