Risotto z porem i kotleciki jagnięce

studio kuchnia | Risotto z porem i kotleciki jagnięce

Pyszne połączenie na szybki obiad. Pory dodają słodkawego posmaku i tworzą wspaniałe połączenie z ryżem i serem parmeńskim. Idealne w kombinacji z kotlecikami jagnięcymi choć pieczone udka z kurczaka także tutaj pasują. 

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Risotto

1 1/2 szklanki ryżu na risotto
2 małe pory
2 łyżki oliwy
700 ml ciepłego bulionu jarzynowego
100 ml białego wina
8 łyżek tartego sera parmeńskiego
1 łyżka masła
sól i świeżo mielony pieprz
tymianek

Kotleciki

12 kotletów jagnięcych
4 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Pory oczyścić, pokroić w krążki. Rozgrzać olej na patelni, dusić pory przez 5 minut. Dodać ryż i smażyć mieszając przez minutę. Zalać winem i odparować gotując przez 2 minuty. Zalać jedną chochelka bulionu, pomieszać i gotować aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Tak powtarzać przez mniej więcej 20 minut aż bulion się skończy a ryż będzie miękki. Wyłączyć ogień, dodać łyżkę masła  i ser parmeński oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.  Wymieszać. Przykryć przykrywką na 5 minut.

Rozgrzać patelnię z masłem, kotlety oprószyć solą i pieprzem oraz papryką. Piec przez 5 minut z każdej strony na złoto brązowy kolor. Podać z risotto, polać masłem spod mięsa i posypać tymiankiem.

Smacznego.

studio kuchnia | Risotto z porem i kotleciki jagnięce