Risotto z kalafiorem i kiełbaskami

studio kuchnia | Risotto z kalafiorem i kiełbaskami

Szybkie, pożywne i  smaczne danie dla całej rodziny. Śmietankowe risotto z kalafiorem i kiełbaskami chipolata. Na koniec czasu gotowania risotto, dodałam mascarpone, które sprawiło, że danie zrobiło się kremowe. Uwielbiam to połączenie, ryż z kalafiorem i dodatkiem cienkiej białej kiełbaski. Kalafiory w tym momencie są pyszne, młode. Polecam!

35 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

1 kalafior
4 kiełbaski chipolata
1 1/2 szklanki ryżu na risotto
800 ml bulionu drobiowego
8 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki mascarpone
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
tymianek

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, dusić przez 5 minut. Dodać ryż i smażyć mieszając przez minutę. Zalać jedną chochelką gorącego bulionu, pomieszać i gotować aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Tak powtarzać przez mniej więcej 20 minut aż bulion się skończy a ryż będzie miękki. Wyłączyć ogień, dodać łyżkę masła, mascarpone  i parmezan oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.  Wymieszać. Przykryć przykrywką na 5 minut.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora oczyścić, pokroić na małe kawałki i wrzucić do gotującej się wody na 3 minuty. Odcedzić.

Kiełbaski pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanym maśle. Dodać kalafior i piec jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z risotto.
Smacznego!

studio kuchnia | Risotto z kalafiorem i kiełbaskami