Risotto z jarmużem i krewetkami

studio kuchnia | Risotto z jarmużem i krewetkami

Kremowe risotto ze zdrowym jarmużem i niezastąpionymi krewetkami. Jarmuż wspaniale wkomponował się w to włoskie danie, krewetki natomiast dodały więcej charakteru. Syte, rozgrzewające i szalenie smaczne!

30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

300 g krewetek
300 g ryżu Arborio
1 wiązka jarmużu
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 cytryna
100 g startego parmezanu
1 L bulionu
1 szklanka białego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól i świeżo mielony pieprz

przygotowanie

Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, wyciąć ze środka stwardniałą część łodygi i pokroić w paseczki. Rozgrzać olej na głębokiej patelni, zeszklić szalotkę z czosnkiem na średnim ogniu. Dodać ryż i smażyć mieszając przez minutę. Następnie dodać jarmuż i wymieszać. Zalać białym winem i odparować gotując przez 2 minuty. Teraz dolać jedną chochelkę gorącego bulionu, pomieszać i gotować aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Tak powtarzać przez mniej więcej 20 minut aż bulion się skończy a ryż będzie miękki. Wyłączyć ogień, dodać łyżkę masła i parmezan oraz doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Przykryć przykrywką i zostawić na 5 minut.

Krewetki obrać z pancerzy, grzbiet delikatnie naciąć wzdłuż i wyciągnąć jelito. Smażyć na rozgrzanej patelni z masłem przez minutkę z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z risotto.

Podać od razu z ćwiartkami cytryny. Smacznego!

studio kuchnia | Risotto z jarmużem i krewetkami