Pyszne klopsiki z bobem

studio kuchnia | Pyszne klopsiki z bobem

Mięsne kuleczki pełne świeżych zielonych ziół, duszone z bobem. Bób świetnie komponuje się z aromatycznym czosnkiem, także dodałam go do sosu razem z cytryną i kaparkami, które dodały charakteru i wspaniałego kontrastu całej potrawie. Polecam podawać z ryżem, bulgurem lub z pieczywem. Pyszne danie jednogarnkowe, które na pewno posmakuje również dzieciom, polecam!

40 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Pulpeciki

300 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
1 łyżeczka cynamonu
2 zgniecione goździki
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
4 gałązki zielonej pietruszki
4 gałązki koperku
4 gałązki kolendry
4 gałązki mięty
1 ząbek czosnku
1 cebula

Sos

1 szklanka wyłuskanego bobu
8 cebulek dymek
2 łyżki kaparek
1/2 cytryny
1/2 L bulionu
6 ząbków czosnku
4 łyżki oleju extra vierge
3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki

250 g ryżu lub kaszy bulgur

Przygotowanie

W rondelku zagotować osoloną wodę, wrzucić bób i gotować przez 5 minut. Odcedzić oraz opłukać pod zimną wodą, obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Zioła opłukać, oderwać listki i pokroić. Do dużej miski przełożyć mięso i dodać wszystkie składniki. Wymieszać. Uformować kuleczki w wielkości piłeczki pingpongowej. Na dużej, głębokiej patelni zagrzać olej i upiec kuleczki na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor.

Obrać pozostałe ząbki czosnku,drobno posiekać i dodać do mięsa. Dusić przez 3 minuty. Zalać bulionem, dodać sok z cytryny, tymianek i bób. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dosypać ryż lub bulgur, dolać szklankę wody lub bulionu. Ponownie dusić przez 15 minut pod przykryciem.

Cebulki dymki opłukać, odciąć ogonki i ciemno zielone listki, pokroić. Dodać na samym końcu razem z kaparkami do sosu, wymieszać i od razu przełożyć na talerze.
Smacznego.

studio kuchnia | Pyszne klopsiki z bobem