Pulpety w sosie pomidorowo selerowym

studio kuchnia | Pulpety w sosie pomidorowo selerowym

Delikatne, wołowe pulpeciki w śmietankowym sosie z selerem naciowym i  pomidorkami koktajlowymi. Kremowy sos jest z dodatkiem tymianku i domowego czerwonego pesto na bazie suszonych pomidorów. Proponuję podać z makaronem, całość smakuje wyśmienicie!

2 porcje | 30 minut

potrzebujesz

250 g makaronu
4 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
2 łodyżki tymianku
1 liść laurowy
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
125 ml śmietany kremówki
1/4 szklanki białego wina
1 pęczek bazylii

pulpeciki

200 g mielonej wołowiny
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka śmietanki do kawy
1 papryczka chilli (opcjonalnie)

czerwone pesto

100 g suszonych pomidorów na oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
20 g startego parmezanu
2 łyżki orzeszków pinii
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku cytrynowego
sól i czarny pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie

Mięso przełożyć do miski, ręką wymieszać z suszonym oregano, tymiankiem i rozmarynem. Dodać śmietankę do kawy, bułkę tartą i papryczkę chilli. Doprawić solą i pieprzem oraz uformować pulpeciki.

W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Wszystkie składniki na pesto zmiksować razem z olejem spod suszonych pomidorów. Doprawić solą i pieprzem.

Obsmażyć pulpety na rumiano i wyjąć. Na tej samej patelni  zeszklić szalotkę i czosnek, dodać seler, tymianek i liść laurowy. Zalać białym winem i dusić przez 5 minut. Włożyć pomidory koktajlowe i pulpeciki, wymieszać z pesto i śmietaną. Dusić przez kolejne 5 minut. Pod koniec wmieszać posiekane listki bazylii i podać z makaronem.
Smacznego!

studio kuchnia | Pulpety w sosie pomidorowo selerowym