Nudle z pesto z tofu

studio kuchnia | Nudle z pesto z tofu

Orientalne danie z makaronem ryżowym podanym z pesto z tofu, prażonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą. Tofu zmiksowałam z ziołami, olejem i orzeszkami ziemnymi jak pesto. W połączeniu z nudlami wyszedł pyszny, biały, prawie kremowy sos. Szybciutkie i łatwe do zrobienia, wychodzi wspaniałe, lekkie acz sycące danie, które wszystkim polecam! 

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

500 g  makaronu ryżowego
1 garść orzechów nerkowca

1 garść ziaren sezamu
1/2 wiązki świeżej kolendry

Pesto z tofu

200 g tofu
1 garść  orzeszków ziemnych
1 garść orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki startego imbiru
1/2 czerwonej papryczki chili
1 garść listków świeżej kolendry
150 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

W rondelku zagotować osoloną wodę, ugotować nudle al dente. Przed odcedzeniem odlać chochelkę wody z gotowania makaronu. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Przesypać do blendera, następnie uprażyć wszystkie orzechy nerkowca. Połowę przesypać do blendera, resztę odłożyć.

Szalotkę i czosnek obrać oraz posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić czosnek i  szalotkę, zeszklić, nie rumieniąc. Dodać imbir i dusić jeszcze przez 2 minutki. Przełożyć do blendera wraz z pokrojonym tofu i resztą składników na pesto. Zmiksować.

Pesto wymieszać z jeszcze ciepłym makaronem i chochelką wody po gotowaniu. Od razu podać posypane prażonymi  orzechami nerkowca, ziarenkami sezamu i listkami kolendry.
Smacznego.

studio kuchnia | Nudle z pesto z tofu