‚Nicejskie’ spaghetti

'Nicejskie' spaghetti

Nazwijmy to francuskie danie w stylu włoskim, lub po prostu danie z makaronem troszeczkę inaczej. Główne składniki sałatki nicejskiej idealnie pasują do spaghetti. Proste, szybkie danie z tuńczykiem, fasolką szparagową i sosem ze świeżych pomidorów, wzbogacone karczochami i oliwkami. Smaczne połączenie z najlepszych kulinarnych krajów, trochę francuskie i trochę włoskie. Zapraszam.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

500 g spaghetti
5 pomidorów
1 garstka czarnych oliwek (bez pestek)
2 cebule
1 ząbek czosnku
300 g zielonej fasolki szparagowej
400 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
6 karczochów w oleju
1 wiązka bazylii
1 szczypta sody oczyszczonej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Nastawić 2 garnki z osoloną wodą. W jednym ugotować spaghetti. Do drugiego wrzucić pomidory na 10 sekund, wyjąć, nie wyłączając wody oraz opłukać pod zimną wodą. Fasolkę umyć, odciąć ogonki oraz przekroić na pół. Wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, dodać szczyptę sody oczyszczonej. W ten sposób fasolka zachowa swój zielony kolor.

Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Rozgrzać olej na głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić na dużym ogniu przez 5 minut. Zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę, pokrojone oliwki oraz karczochy. Całość wymieszać razem z tuńczykiem i spaghetti. Pokropić 4 łyżkami oleju spod karczoch.

Podać od razu na gorąco posypane listkami bazylii.
Smacznego.

'Nicejskie' spaghetti