Naleśniki z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

studio kuchnia | Naleśniki z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

Kto z Was lubi naleśniki? Ja je uwielbiam w każdej wersji, wytrawnej czy słodkiej.
Teraz na wiosnę polecam je moczone w obłędnym maślanym sosie z syropem z kwiatów czarnego bzu i podane ze słodziutkimi, soczystymi truskawkami. Łatwe, szybkie i z wspaniałym aromatem. Pyszna propozycja na śniadanie na słodko czy też deser.

studio kuchnia | Naleśniki z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

czas przygotowania 20 minut | 2 porcje

przygotowanie

ciasto na naleśniki

250 ml mleka
1 jajko ‘zerówka’
1 łyżka syropu z czarnego bzu
100 g mąki

sos maślany z syropem kwiatów czarnego bzu

50 g masła
70 ml syropu kwiatów czarnego bzu

100 g truskawek

przygotowanie

Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, syrop i mleko. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na lekko posmarowanej olejem patelni usmażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu złożyć w trójkątne sakiewki.

Na tej samej patelni rozpuścić masło na lekkim ogniu, dodać syrop i wymieszać. Włożyć cztery trójkąciki, wymoczyć w sosie i odwrócić. Podgrzać i od razu wyłożyć na talerze. Podać z truskawkami, posypane z cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi!

studio kuchnia | Naleśniki z truskawkami i kwiatami czarnego bzu