Naleśniki na maślance

studio kuchnia | naleśniki na maślance

Miękkie, pulchne, rozpływające się w ustach naleśniki na maślance. Do ciasta dodałam starte jabłko przez co naleśniki robią się jeszcze bardziej lekkie i wilgotne. Możecie je zrobić jak ja i upiec amerykańskie pankejki, ale to ciasto sprawdza się również na upieczenie cienkich naleśników. Wspaniałe z syropem klonowym i dodatkiem upieczonego boczku!

25 minut | 4 porcje

potrzebujesz

2 szklanki maślanki
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka zerówki
1 łyżka cukru
1 jabłko, starte na małych oczkach
olej roślinny do pieczenia

przygotowanie

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, cukier, maślankę i starte jabłko. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Rozgrzać olej na patelni, nakładać ciasto niewielkimi porcjami. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia, odwrócić i smażyć jeszcze przez minutę.

Podawać na gorąco z syropem klonowym, możecie także dodać boczek. Smacznego!

studio kuchnia | Naleśniki na maślance