Mus borówkowo – porzeczkowy

studio kuchnia | Mus borówkowo - porzeczkowy

Delikatny, owocowy mus z twistem. Bez jajek, z borówkami i lekką nutą czarnej porzeczki, z dodatkiem awokado i śmietanki sojowej. Niezwykłe  połączenie 3 zdrowych składników, awokado, borówek i czarnej porzeczki. Awokado dodaje łagodny smak i kremową konsystencję.

20 minut + 4 godz w lodówce | 4 porcje

potrzebujesz

300 g borówek
100 g czarnej porzeczki
1 dojrzałe awokado
100 ml zimnej śmietanki sojowej
7  łyżek cukru
2  łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku z cytryny

dekoracja

1 garstka borówek
1 garstka czarnej porzeczki

przygotowanie

Borówki i porzeczki umyć i osuszyć. Awokado obrać i wyciąć pestkę. Śmietankę sojową wyjąć z lodówki i ubić na biały puch, trwa to zwykle dłużej niż ubijanie zwykłej kremówki.

Sok cytrynowy lekko podgrzać, rozpuścić żelatynę. Borówki, porzeczki i awokado przełożyć do blendera, zmiksować. Dodać żelatynę i cukier, wymieszać. Całość delikatnie wmieszać do ubitej śmietany. Przelać do szklaneczek i odstawić na 4 godziny lub na całą noc do lodówki.

Przed podaniem udekorować borówkami i czarną porzeczką. Smacznego!

studio kuchnia | Mus borówkowo - porzeczkowy

Bądź na bieżąco, polub nas na Facebooku.))

studio kuchnia | Mus borówkowo - porzeczkowy