Meksykańskie śniadanie

studio kuchnia | Meksykanskie Śniadanie

Obfite Meksykańskie śniadanie z jajkami, fasolką, pomidorami i papryką z serem zawinięte w tortillę i to wszystko podane z guacamole. Wspaniałe na późne śniadanie w weekend lub na przekąskę.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

6 jajek
200 g pomidorków koktajlowych
400 g białej fasolki w sosie pomidorowym
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1/2  łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki suszonego kminku
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz
100 g tartego sera cheddar
1 łyżka masła

Guacamole

1 dojrzałe awokado
1/2 limonki
parę gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju extra vierge
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Burrito

4 tortille
parę gałązek kolendry

Przygotowanie

Guacamole 

Awokado obrać ze skórki  i  przekroić na pół, wydrążyć. Miąższ pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, olej oraz listki z kolendry, doprawić solą i pieprzem.

Jajecznica

Cebulę  i czosnek obrać i drobno pokroić. Paprykę obrać obieraczką ze skórki , przekroić na pół i wyciąć ogonek, pokroić w kostkę.

Rozgrzać masło na patelni, smażyć pokrojone jarzyny przez 5 minut. Pomidorki przekroić na pół i dodać do patelni, smażyć przez 2 minuty. Wbić jajka, lekko posolić i dodać resztę ziół. Delikatnie przemieszać jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka. Pod koniec smażenia dodać  fasolkę i ser. Delikatnie wymieszać i wyłączyć palnik.

Wykończenie

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Burrito przełożyć na formę do pieczenia, podgrzać.

Przełożyć na talerz, następnie wyłożyć  nadzieniem i posypać listkami kolendry. Zwinąć w rulon i przekroić  na połówki. Podawać z guacamole.