Marokańskie danie jednogarnkowe z kurczakiem

studio kuchnia | Marokańskie danie jednogarnkowe z kurczakiem

Bardzo smaczna, aromatyczna propozycja na danie jednogarnkowe z mięciutkim kurczakiem i pomidorkami. Wzbogacone migdałami i ostrą papryczką oraz odrobinę słodyczy dzięki świeżemu mango. Do tego dodatek wspaniałej przyprawy ras al hanout i świeżej mięty. Całość wyszła bardzo harmonijna w smaku. Z tej potrawy można robić różne wariacje, zmienić kurczaka na jagnięcinę, czy dodać rodzynki lub suszone morele. Danie podałam na kolację z pieczywem, ale kuskus także świetnie by tu pasował. 

40 minut | 4 porcje

potrzebujesz

3 całe nogi kurczaka
2 łyżki ras al hanout
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
3 ostre papryczki
250 g pomidorów koktajlowych
2 cm imbiru
2 łyżki obranych migdałów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 mango
1 garść liści mięty
1 łyżka oleju z oliwek
1 łyżka masła
sól

przygotowanie

Kurczaka pociąć na mniejsze kawałki, rozgrzać olej z masłem na patelni z podwójnym dnem. Włożyć kawałki kurczaka i smażyć na wysokim ogniu. Obrać szalotkę, marchew i czosnek oraz drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, obrócić kurczaka. Oprószyć  ras al hanout i solą, zetrzeć imbir oraz dodać na pół przekrojone papryczki, przykryć patelnię przykrywką. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.

Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zalać wodą. Dusić przez 10 minut. Mango obrać, przekroić na pół i wyciąć pestkę, pokroić w kosteczkę. Pomidorki przekroić na pół, dodać do sosu razem z migdałami i mango. Zagotować.

Od razu podać udekorowane listkami mięty, z pieczywem lub kuskus. Smacznego!

studio kuchnia | Marokańskie danie jednogarnkowe z kurczakiem