Makaron z sosem z awokado

studio kuchnia | Makaron-z-sosem-z-awokado-1

Poznajcie swoje nowe ulubione danie:) Linguine z kremowym sosem z awokado, słodkim groszkiem i pomidorkami koktajlowymi wzbogacone serem feta. Sos z awokado smakuje wspaniale, jest zdrowy i szybki do przygotowania. Musicie koniecznie spróbować!

25 minut | 2 porcje

potrzebujesz

200 g makaronu
100 g pomidorów koktajlowych, przeciętych na pół
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i pieprz czarny
100 g sera feta
1 łyżka oliwy

sos z awokado

1 dojrzałe awokado
150 ml gorącego bulionu warzywnego
2 łyżki orzeszków pinii
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 wiązka bazylii
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

przygotowanie

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W osobnym garnuszku zagotować wodę z solą, wrzucić groszek i gotować przez 3 minuty.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotkę i czosnek, oraz zeszklić. Następnie wsypać groszek i pomidory, dusić na małym ogniu.
W między czasie przeciąć awokado na pół, wyjąć pestkę i obrać. Włożyć do blendera razem z resztą składników na sos, zmiksować i doprawić solą i pieprzem.
Zalać sosem groszek z pomidorami, dodać makaron i wymieszać.

Podać z pokruszoną fetą i posypać listkami bazylii, smacznego!

studio kuchnia | Makaron-z-sosem-z-awokado