Makaron z pieczonymi szparagami i cukinią

studio kuchnia | Makaron z pieczonymi szparagami i cukinią

Pieczone warzywa są popularne, i słusznie. W ten sposób zachowują  swój niepowtarzalny smak, kolor i chrupkość.
To proste danie wydobywa naturalny smak pieczonej cukinii i szparag. Podane z sosem maślanym i posypane dukkah, jest to lekka, wiosenna, prawdziwa bomba smakowa.

czas przygotowania 25 minut | 2 porcje 

potrzebujesz

200 g tagliatelle
1 duża cukinia
250 g białych szparagów, cienkich
2 ząbki czosnku, drobno posiekanych
50 ml oliwy
1 łyżka masła
sól + pieprz czarny
sól morska z chipotle
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki dukkah

studio kuchnia | Makaron z pieczonymi szparagami i cukinią

przygotowanie

Przy pomocy obieraczki pokroić cukinię na cienkie tasiemki. Szparagi obrać, warzywa przełożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego. Wymieszać z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wymieszać i piec dalej przez 10 minut.

W garnku zagotować osoloną wodę, ugotować makaron al dente. Odlać 1/2 szklanki wody z gotowania i odcedzić makaron. Wymieszać z pieczonymi warzywami, masłem i wodą spod makaronu.

Podać od razu posypane dukkah i szczypiorkiem. Doprawić solą morską z chipotle, smacznego!