Makaron z chorizo w sosie paprykowym

studio kuchnia | Makaron z chorizo w sosie paprykowym

Idealne danie, które często przyrządzam kiedy mam mało czasu a chcę postawić coś pożywnego i smacznego na stół. Poznajecie się w takiej sytuacji? Mam w takim razie wspaniałe rozwiązanie w postaci makaronu z sosem paprykowym z dodatkiem suszonych pomidorów i chorizo. Oryginalne i pełne smaku, proste a wykwintne danie. Bardzo, bardzo polecam:)

Inne szybkie dania znajdziecie tutaj:)

30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

400 g makaronu
200 g chorizo, pokrojonego w plasterki
3 papryki
200 g pomidorów suszonych w oleju
150 g kulek mozzarelli
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekanych
2 łyżki orzeszków pinii
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki oleju z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
wiązka bazylii

przygotowanie

Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Papryki obrać obieraczką ze skórki, wyciąć nasiona i pokroić na duże kawałki.

Rozgrzać olej w głębokiej patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać chorizo i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać paprykę, dusić na średnim ogniu przez 10-15 minut aż papryka będzie miękka. Doprawić suszoną papryką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.

W między czasie włożyć suszone pomidory razem z olejem do blendera, dodać orzeszki pinii i parmezan. Doprawić solą i pieprzem oraz zmiksować.Wymieszać w patelni z papryką i chorizo, dodać pomidory koktajlowe i kulki mozzarelli. Dusić całość przez 5 minut i wymieszać z makaron.

Podać od razu posypane posiekaną bazylią.
Smacznego!!

studio kuchnia |Makaron z chorizo w sosie paprykowym