Lemoniada truskawkowa z czarnym bzem

studio kuchnia | Lemoniada truskawkowa z czarnym bzem

Wspaniała letnia lemoniada z delikatnym smakiem wiosennych truskawek i zapachem kwiatów z czarnego bzu. Pyszny napój dla całej rodziny, na wieczorowy grill sprawdza się z dodatkiem wódki, rumu czy ginu. 

6 porcji

Potrzebujesz

2 garstki truskawek
1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (można więcej do smaku)
3 gałązki mięty
sok z 1/2 limonki
1,5 L wody
kostki lodu

opcjonalnie; wódka, gin lub rum

Przygotowanie

Truskawki  umyć i odciąć ogonki, pokroić w cienkie plasterki.

Wlać zimną wodę do dzbanka, dodać kostki lodu, sok z cytryny i syrop z kwiatów czarnego bzu, włożyć miętę i wrzucić truskawki. Wymieszać długą łyżką.
Smacznego!

studio kuchnia | Lemoniada truskawkowa z czarnym bzem