Kurczak z mlekiem kokosowym i szparagami

studio kuchnia | Kurczak z mlekiem kokosowym i szparagami

Kurczak gotowany w mleku kokosowym ze szparagami i pieczarkami brunatnymi. Jest to nie tylko bardzo aromatyczne azjatyckie danie, ale jest także łatwe i szybkie.
Zdrowe danie jednogarnkowe, lekko ostre z delikatnym kokosowym smakiem. Pachnie niesamowicie, polecam;)

30 minut | 2 porcje  

potrzebujesz

120 g ryżu
150 g filetów z kurczaka
400 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu drobiowego
100 g  pieczarek brunatnych, pokrojonych w plasterki
200 g zielonych szparagów, pokrojonych na kawałki
2 łyżki posiekanej cebulki dymki
1 łyżka soku z limonki
1 papryczka chili, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 szalotka, drobno pokrojona
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżki papryki
sól i pieprz
1 łyżka oleju roślinnego
świeża kolendra

przygotowanie

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Rozgrzać olej w głębokim garnku, wrzucić drobno posiekaną szalotkę, czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Zeszklić na małym ogniu, nie rumienić. Dodać kurkumę, curry, kminek, ziarenka kolendry i paprykę, dusić przez 5 minut. Przełożyć do blendera, dodać sos rybny i zmiksować.

Do tego samego garnka wlać bulion i mleko kokosowe, włożyć cienko pokrojoną pierś z kurczaka i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać sok z limonki, sól i pieprz. Gotować przez 15 minut. Dodać pieczarki, szparagi i zmiksowane przyprawy. Gotować jeszcze przez 5 minut.

Podać z ryżem, posypać cebulką dymką i  posiekaną kolendrą.
Smacznego:)

studio kuchnia | Kurczak z mlekiem kokosowym i szparagami