Krem kukurydziany z kurczakiem

studio kuchnia | Krem kukurydziany z kurczakiem

Zupa kremowa z kukurydzy z dodatkiem kurczaka i świeżego szczypiorku. Gotowana z mlekiem i ziemniakami. Aksmitna i delikatna z dodatkiem ostrej papryczki, którą oczywiście można pominąć. Zupa jest syta i nie wychodzi za słodka, polecam.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

2 kolby kukurydzy lub 2 szklanki kukurydzy z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 małe ziemniaki
500 ml bulionu drobiowego
500 ml mleka
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ostra papryczka
4 łyżki ziaren kukurydzy do posypania
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać oraz pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej w garnku, dodać pokrojone warzywa, dusić przez 5 minut. Dodać kukurydzę i 3/4 kurczaka oraz zalać bulionem. Gotować przez 10 minut, dodać mleko oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować ponownie przez 5 minut. Zmiksować oraz dorzucić ziarna  kukurydzy. Zostawić jeszcze przez 5 minut na palniku.

W między czasie pokroić kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć filety na złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Zupę przelać na talerze, posypać pieczonym kurczakiem, szczypiorkiem oraz ostrą papryczką. Podawać z pieczywem.
Smacznego.

studio kuchnia | Krem kukurydziany z kurczakiem