Komosa ryżowa z brokułem i soczewicą

studio kuchnia | Komosa ryżowa z brokułem i soczewicą

Sałatka z quinoa, brokułem, soczewicą i awokado. Z dodatkiem jajka, kolendry i orzeszków pinii, podawana z dressingiem na bazie oleju rzepakowego, czosnku, nasion fenkułu i limonki. Głównym składnikiem tej sałatki to wszechstronna quinoa, która wspaniale pasuje do kolendry i limonki. Dodałam także ugotowane jajka, ja uwielbiam takie 4 minutowe, kiedy po przecięciu wylewa się żółtko:) Zdrowe i pełne smaku danie, które można podać na ciepło lub wziąć zimne do pracy, idealne na poświąteczną dietę!

25 minut | 4 porcje

potrzebujesz

2 szklanki quinoa
1 szklanka soczewicy
1 mały brokuł
2 dojrzałe awokado, pokrojone w plasterki
12 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
4 jajka zerówki
1 pęczek posiekanej kolendry
1 kostka rosołowa
4 łyżki orzeszków pinii, prażonych
2 łyżki nasion fenkułu, prażonych
sól i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
8 łyżek oleju rzepakowego

przygotowanie

Zagotować wodę z kostką rosołową, wsypać quinoa i soczewicę, gotować przez 15-20 minut.

W osobnym rondelku ugotować jajka.

W garnku zagotować wodę z solą. Brokuł pokroić na różyczki, wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty.

W szklance wymieszać olej z sokiem z limonki, czosnkiem i nasionami fenkułu, doprawić solą i pieprzem.

W dużej misce wymieszać komosę i soczewicę z dressingiem, brokułem i pomidorami. Doprawić solą i pieprzem, posypać kolendrą. Ułożyć na talerzach, podawać z jajkiem i awokado.

Smacznego!

studio kuchnia | Komosa ryżowa z brokułem i soczewicą