Kokosowy pudding z tapioki z rabarbarem

studio kuchnia | Kokosowy pudding z tapioki z rabarbarem

Pudding z tapioki z mlekiem kokosowym to miłość od pierwszej łyżki. Każdy po spróbowaniu pokocha te słodkie, kleiste perełki.
Pudding z tapioki jest idealnie kremowy i połączenie z duszonym rabarbarem jest rewelacyjnym rozpoczęciem wiosennego sezonu rabarbarowego. 

30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

pudding z tapioki

100 g drobnej tapioki
400 ml mleka kokosowego
400 ml wody
3 łyżki cukru trzcinowego

rabarbar

4 łodygi rabarbaru
400 ml białego wina
100 ml wody
50 g cukru trzcinowego
ziarna  z jednej laski wanilii

dodatkowo

9 truskawek
2 łyżki posiekanych pistacji

przygotowanie

W garnuszku zagotować mleko kokosowe z wodą i cukrem, wsypać tapiokę i gotować na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, odkroić końce i pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka, zalać winem i wodą. Dodać cukier i ziarna wanilii, dusić przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Pudding z tapioki przełożyć do miseczek i trochę ostudzić. Podać z rabarbarem i truskawkami, posypane pistacjami.
Smacznego:)

studio kuchnia | Kokosowy pudding z tapioki z rabarbarem