Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

studio kuchnia | Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Drobiowe klopsiki z orientalną nutą. Duszone w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego. Podane z fasolką szparagową i ryżem. Aromatyczna potrawa z delikatnym smakiem orzechowym. Szybkie, łatwe i sycące danie dla małych jak i dużych:)

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

500 g drobiowego mięsa mielonego
400 g fasoli szparagowej
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 łyżka curry
1 łyżka kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki

250 g ryżu basmati
1 garstka świeżej kolendry

Przygotowanie

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Fasolkę opłukać, odkroić ogonki i ugotować w osolonej wodzie.

Mąkę przesypać na talerz. Mięso doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki o średnicy 3 cm, obtoczyć  w mące. Rozgrzać olej na patelni, włożyć klopsiki i podsmażyć na dużym ogniu, mieszając, aż równomiernie się zarumienią. W między czasie obrać i posiekać czosnek oraz szalotkę, dołożyć na patelnię, zeszklić. Zalać mlekiem kokosowym, dodać masło orzechowe i wszystkie przyprawy. Wymieszać na gładki sos, dusić przez 10 minut. Dodać ugotowaną fasolkę, wymieszać.

Podawać z  ryżem i udekorować listkami kolendry.

Smacznego.

studio kuchnia | Klopsy drobiowe w sosie orzechowym