Kawa mrożona z rumem

studio kuchnia | Kawa mrożona z rumem

Kawa mrożona jako drink i deser w jednym. Z dodatkiem rumu i mleka skondensowanego, zakończona delikatną pianką z lekko posłodzonej kremówki. Kawa z mlekiem skondensowanym to jedna z najlepszych połączeń, przypomina mi to dziecięce lata kiedy wyjadałam mleko z puszki i nie mogłam się nadziwić jak to można pić z tą wstrętną kawą:) A tutaj jeszcze z dodatkiem rumu, słodka dekadencja! 

10 minut | 1 porcja

Potrzebujesz

50 ml zimnej mocnej kawy
40 ml mleka skondensowanego
30 ml rumu
80 ml kremówki
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 laski wanilii
cynamon do dekoracji
4 kostki lodu

Przygotowanie

W misce ubić kremówkę z cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii, aż otrzyma konsystencję jogurtu.

Kawę przelać do shakera, dodać rum i kostki lodu oraz wstrząsnąć.

Następnie wlać mleko skondensowane do wysokiej szklanki, dodać kawę z rumem i udekorować bitą śmietaną. Podawać posypane cynamonem.

Smacznego!

studio kuchnia | Kawa mrożona z rumem