Kaszotto z soczewicą i szparagami

studio kuchnia | Kaszotto z soczewicą i szparagami

Może skusicie się na taką miskę pełną zdrowego szczęścia?! Jest wypełniona pszenicą duszoną z soczewicą i białymi szparagami, z mnóstwem świeżych ziół i delikatną nutą cytryny oraz podana z jajkiem sadzonym. Jest to danie pełne pysznych smaków z wspaniałą teksturą. Szybkie i łatwe, więcej mi nie potrzeba!

czas przygotowania 30 minut |  2 porcje

potrzebujesz

2 jajka ‘zerówki’
100 g zielonej soczewicy
100 g ziaren pszenicy
250 g białych szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki startej skórki cytrynowej
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka listek tymianku cytrynowego
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
25 ml białego wina
750 ml ciepłego bulionu warzywnego
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny + sól

studio kuchnia |   Kaszotto z soczewicą i szparagami

przygotowanie

Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni oraz zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziarna pszenicy i soczewicę, mieszać, aż się zeszklą. Zalać białym winem i dodać połowę bulionu warzywnego. Gotować aż do momentu wchłonięcia, następnie dodać resztę bulionu.
Po 10 minutach dodać kawałki szparagów, sok z cytryny i startą skórkę. Dusić przez 15 minut.
Doprawić masłem, koperkiem, tymiankiem cytrynowym, pieprzem i solą.
Jajka wbić pojedynczo do kubeczka. Ugotować 1L wody z octem w wysokim garnku i zmniejszyć palnik na średni ogień. Zakręcić łyżką wir i wlać (pierwsze) jajko z niewielkiej wysokości. Gotować przez 2-3 minuty, wyjąć jajko łyżką cedzakową i suszyć na papierowym ręczniku.
Risotto podać z jajkiem w koszulce i prażonymi migdałami. Smacznego!