Jogurtowe placuszki z makiem

studio kuchnia | Jogurtowe placuszki z makiem

Grube, puszyste i niesamowicie smaczne naleśniki, z greckiego jogurtu wymieszanego z miodem i wzbogaconego makiem. Na śniadanie polecam z dżemem, a na podwieczorek z lodami lub łyżką greckiego jogurtu. 

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka mąki
2 jajka
2 łyżki mleka
4 łyżki miodu
2 kopiaste łyżki maku
2 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczalnej
olej do pieczenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie

W misce wymieszać jogurt, mleko, jajka, olej i miód. Przesiać mąkę, sodę i sól. Wymieszać na gładką masę, następnie dodać mak.

Rozgrzać olej na dużej patelni, nakładać ciasto niewielkimi porcjami. Smażyć do zrumienienia, odwrócić i smażyć jeszcze przez minutę.

Podawać na gorąco, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

studio kuchnia | Jogurtowe placuszki z makiem