Hamburgery wołowe z grillowanym halloumi

studio kuchnia | Hamburgery wołowe z grillowanym halloumi

Pełne smaku wołowe burgery wzbogacone bazylią, czosnkiem i szalotką. Podałam je z grillowanym serem halloumi, chrupiącą sałatką z marchewki i mango oraz z wstążkami z świeżych ogórków, które dodają orzeźwiającego smaku. Grillowane bułeczki posmarowałam czosnkowym majonezem, takie hamburgery są idealne na weekendowy grill lub na kolację z przyjaciółmi.

czas przygotowania 30 minut | 4 sztuki 

potrzebujesz

400 g mielonego mięsa wołowego
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki posiekanej bazylii
sól i pieprz czarny
4 bułki
4 cienkie plasterki halloumi
1 łyżka oliwy

sałatka

1 duża marchewka, pokrojona w cienkie paski
1/4 mango, pokrojone w cienkie paski
2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie paski
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz czarny
1 ogórek sałatkowy

sos

4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka starego parmezanu
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | Hamburgery wołowe z grillowanym halloumi

przygotowanie

Marchewkę, mango, dymki i czerwoną cebulę wymieszać z olejem i sokiem cytrynowym. Doprawić solą i pieprzem.
Ogórka pokroić w cienkie wstążki za pomocą obieraczki.
Majonez wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, parmezanem, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić szalotkę z czosnkiem. W misce wymieszać mięso z jajkiem, bułką tartą, bazylią i szalotką z czosnkiem. Z gotowej masy uformować 4 burgery i upiec na rozgrzanym grillu lub na patelni na złoto brązowy kolor. Bułki przeciąć na pół i podgrzać w grillu razem z serem halloumi.

Spód bułek posmarować sosem, położyć burgery, ser, wstążki ogórka i sałatkę. Przykryć górną częścią bułki. Smacznego!

studio kuchnia | Hamburgery wołowe z grillowanym halloumi