Grzanki z awokado, jajkiem, szparagami i dukkah

studio kuchnia | Grzanki z awokado, jajkiem, szparagami i dukkah

Na starówce Antwerpii znajdziecie bardzo klimatyczne i świetne na pogaduchy miejsce Butcherscoffee, gdzie mają najlepszą kawę i  wspaniałe tosty.  Te grzanki z rozgniecionym awokado, jajkami w koszulkach i tasiemkami surowych  szparagów jest moim odtworzeniem tych wspaniałych tostów. 
Surowe szparagi są wyśmienitym dodatkiem do każdego dania. Nie gotowane, lecz pokrojone w cienkie tasiemki, zachowują swój smak, są delikatne z chrupiącą teksturą. 
Wierzch grzanek posypałam pistacjowym dukkah, jest to mieszanka przypraw z prażonymi orzechami (można użyć jakie się tylko chce). Dukkah pasuje prawie do wszystkiego, jest niezmiernie wciągająca (przynajmniej dla mnie) i najlepiej jest zrobić jej dość sporo!

studio kuchnia | Grzanki z awokado, jajkiem, szparagami i dukkah

czas przygotowania 25 minut |  2 porcje

potrzebujesz

2 grube kromki chleba na zakwasie
8 zielonych szparag
1 awokado
4 jajka
do ozdoby: buraczki, pędy rzodkiewki,…
sok z cytryny
3 łyżki oliwy
pieprz czarny + sól
1 łyżka masła

dukkah z pistacji

50 g pistacji
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżeczka kminku
1 łyżka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka soli morskiej

studio kuchnia | Grzanki z awokado, jajkiem, szparagami i dukkah

studio kuchnia | Grzanki z awokado, jajkiem, szparagami i dukkah

przygotowanie

Wszystkie składniki na dukkah położyć na blachę i prażyć w piekarniku przez 10 min w temperaturze 180 st C.
Przełożyć do malaksera i zmiksować, nie za długo, aby część została w większych kawałkach.
Przy pomocy obieraczki pokroić szparagi na cienkie tasiemki. Wymieszać z oliwą, 2 łyżkami soku z cytryny, pieprzem i solą. Odstawić.
Awokado rozgnieść  widelcem, wymieszać z 1 łyżką soku cytrynowegom pieprzem i solą.

Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu, położyć kromki chleba i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Jajka wbić pojedynczo do kubeczka. Ugotować 1L wody z octem w wysokim garnku i zmniejszyć palnik na średni ogień. Zakręcić łyżką wir i wlać (pierwsze) jajko z niewielkiej wysokości. Gotować przez 2-3 minuty, wyjąć jajko łyżką cedzakową i suszyć na papierowym ręczniku.

Grzanki posmarować pastą z awokado, ułożyć jajka, na wierzch położyć szparagi. Udekorować buraczkami i pędami rzodkiewki oraz posypać dukkah. Smacznego!

studio kuchnia | Grzanki z awokado, jajkiem, szparagami i dukkah