Gazpacho arbuzowe

studio kuchnia | Gazpacho Arbuzowe

Bardzo orzeźwiający chłodnik z soczystego arbuza, papryki, pomidorów i awokado. Podany z kawałkami pomidorków, papryczki chilli i listkami mięty. Jest to gazpacho w smaku paprykowo-pomidorowym z lekkim słodkawym posmakiem arbuza. Kiedy użyjecie warzyw prosto z lodówki, zrobicie takie gazpacho w mgnieniu oka.

20 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

1 kg arbuza
1 czerwona papryka
200 g pomidorów koktajlowych
1 awokado
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
3 łyżki soku z limonki
sól i świeżo mielony pieprz
kilka pomidorów koktajlowych i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Arbuza obrać, miąższ oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki. Paprykę obrać ze skórki, wyciąć nasiona i pokroić. Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Awokado obrać, przekroić na pół i wyjąć pestkę, jedną połowę pokroić na kawałki a drugą w paski na dekorację. Papryczkę chilli przekroić na pół, wyciągnąć pestki i odciąć ogonek oraz posiekać.

Wszystko przełożyć do blendera, dodać pomidory i sok z limonki oraz doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.

Podawać na zimno z kawałkami pomidorów koktajlowych i awokado, udekorowane miętą.
Smacznego!

studio kuchnia | Gazpacho arbuzowe