Filety ryby duszone ze szpinakiem i pomidorami

studio kuchnia | Filety ryby duszone ze szpinakiem i pomidorami

Szybko duszone filety z białej ryby ze szpinakiem w sosie ze świeżych pomidorów. Jest to bardzo szybkie i przepyszne danie rybne. Możecie wykorzystać ulubiony gatunek białej ryby, na przykład filet z dorady czy smacznego dorsza. Ja bardzo lubię jeść i przygotowywać rybne dania, kiedy wychodzimy coś zjeść, zawsze zamawiam danie rybne, także to był zwykły raj dla moich kubków smakowych;) Danie możecie podawać z quinoa, ryżem, chlebem lub tak po prostu samą rybę z jarzynami, biała fasola da Wam długotrwałe uczucie sytości. Polecam!

studio kuchnia | Filety ryby duszone ze szpinakiem i pomidorami

czas przygotowania 30 minut | 2 porcje

potrzebujesz

300 g filetów białej ryby, pokrojonej na małe kawałki
150 g szpinaku
1 szalotka, pokrojona w plasterki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
100 g białej fasoli z puszki
250 g pomidorków koktajlowych
1 duży pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej  skórki cytrynowej
1 łyżka przyprawy bruschetta (pomidor suszony, majeranek, oregano, bazylia, papryka)
50 ml białego wina
150 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
pieprz czarny + sól
bazylia
suszona papryczka chili

studio kuchnia | Filety ryby duszone ze szpinakiem i pomidorami

przygotowanie

Rozgrzać głęboką patelnię z oliwą. Szklić szalotkę z czosnkiem przez 3 minuty. Podlać białym winem i dusić przez 3 minuty. Dodać pokrojonego pomidora i bulion, dusić przez 8 minut.
Następnie dodać szpinak, rybę, sok i startą skórkę z cytryny oraz pomidory koktajlowe. Doprawić przyprawami bruschetta, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 8 minut, aż ryba będzie gotowa.
Podać od razu posypane posiekaną bazylią, smacznego!