Dyniowa polenta z kiełbasą

studio kuchnia | Dyniowa polenta z kiełbasą

Duszona dynia połączona z polentą. Podawane z zarumienioną kiełbasą z cebulą, które zostały przyprawione świeżym tymiankiem. Pure dyniowe dodaje słodkiego posmaku tej wspaniałej kaszce kukurydzianej, a kiełbasa dopełnia całą potrawę swoim smakiem. Jest to danie na tyle proste, że można podać na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny choć dynia w tej potrawie daje tyle smaku i koloru, że danie na pewno by zasmakowało gościom. 

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Polenta

1 szklanka polenty
1 liść laurowy
500 g dyni, obranej i bez pestek
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól i świeżo mielony pieprz

Kiełbasa

1 kg kiełbasy, suchej
2 cebule
2 łyżki masła
tymianek

Przygotowanie

Szalotkę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Dynię pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, zarumienić cebulę z czosnkiem. Dodać dynię, doprawić i dusić przez 20 minut. Następnie ubić na pure.

Do garnuszka wlać 5 szklanek wody, zagotować. Dodać sól, liść laurowy i wsypać polentę, gotować według opisu na opakowaniu, zależy to od rodzaju kaszki, 8 do 20 minut. Wymieszać z dyniowym pure.

Kiełbasę pokroić na małe kawałki, rozgrzać masło na patelni. Piec kiełbasę z tymiankiem od czasu do czasu mieszając, aż kawałki się zrumienią. Obrać cebule, pokroić w cienkie plasterki, wyjąć kiełbasę na talerz. Do tej samej patelni z tłuszczem włożyć cebulę, dusić na małym ogniu z dodatkiem tymianku, aż zmięknie i ładnie się zeszkli. Na koniec dodać z powrotem kiełbasę i wymieszać.

Podawać dyniową polentę na gorąco z pieczoną kiełbasą i cebulą. Udekorować świeżym tymiankiem.

Smacznego.

studio kuchnia | Dyniowa polenta z kiełbasą