Dutch baby z pieczonym rabarbarem

studio kuchnia | Dutch baby z pieczonym rabarbarem

Dutch baby, czyli naleśnik pieczony w piekarniku. Jest on wspaniały, bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Taki naleśnik zostaje indywidualnie pieczony na małej patelni, a nadzienie można zmieniać na słodkie czy wytrawne.
Chciałam go już upiec od dawna, lecz czekałam na mój ulubiony rabarbar. I na pewno upiekę go jeszcze wiele razy w różnej wersji:) 

30 minut  | 2 porcje

potrzebujesz

ciasto

50 g mąki
1 łyżka cukru
2 małe jajka „zerówki”
100 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarna z 1/2 laski wanilii
szczypta soli
2 łyżki masła

rabarbar

300 g rabarbaru
60 g cukru, można dać więcej jeżeli lubicie słodkie
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startego imbiru
ziarna z 1/2 laski wanilii
sok z 1/2 pomarańczy

studio kuchnia |Dutch baby z pieczonym rabarbarem

przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić 2 żeliwne patelnie lub miseczki żaroodporne.
Rabarbar umyć pod  bieżącą wodą i odkroić końce. Pokroić rabarbar na kawałki o grubości 2 cm. Umieścić je na blachę i wymieszać z cukrem, ziarnami wanilii, imbirem, cynamonem i wyciśniętym sokiem  z pomarańczy. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut.
W misce ubić jajka z cukrem, dodać mleko, sól, proszek do pieczenia i ziarna wanilii. Przesiać mąkę i wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto.

Wyjąć patelnie z piekarnika, rozpuścić po łyżce masła i szybko wlać ciasto naleśnikowe. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut aż naleśnik urośnie i się zrumieni.

Podać na gorąco z pieczonym rabarbarem.
Smacznego!

studio kuchnia | Dutch baby z pieczonym rabarbarem