Dorsz ze szparagami w kokosowym sosie z wasabi

studio kuchnia | Dorsz ze szparagami w kokosowym sosie z wasabi

Dorsz zapiekany w kokosowym sosie z wasabi ze szparagami. Jest to jedno z takich potraw, które mogłabym jeść co tydzień:) Lekkie, pełne smaku i nigdy się nie nudzi. Sos kokosowy jest delikatny z subtelnym posmakiem wasabi. Możecie podać bez dodatków na kolację . Na obiad z młodymi ziemniaczkami, ryżem lub pieczywem. Gorąco polecam! Korzystajcie, sezon na szparagi taki krótki!

30  minut | 4 porcje 

Potrzebujesz

4 filety z dorsza
400 g zielonych szparagów
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki wasabi
6 dymek, posiekanych w plasterki
6 łyżek oliwy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej kolendry
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 200 st.

Od szparagów odłamać twarde końcówki, opłukać, łodygi przeciąć na pół i dusić przez 5 minut na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. W szklance wymieszać wino z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki, wasabi i oliwą. Dodać dymki, pietruszkę oraz kolendrę.

Filety z dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem oraz doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć szparagi i piec w piekarniku przez 15 minut.

Smacznego!

studio kuchnia | Dorsz ze szparagami w kokosowym sosie z wasabi