Dorsz z chorizo i pomidorkami

studio kuchnia | Dorsz z chorizo i pomidorkami

Danie typu jednogarnkowe, szybkie i bardzo proste. Wszystko przygotowane jest w piekarniku. Dorsz zapiekany z chorizo i pomidorami koktajlowymi w pysznym sosie pomidorowym. Bardzo smaczna, bogata w smaku potrawa. Połączenie ryby z chorizo jest wspaniałe. Na obiad podać z pieczonymi ziemniaczkami, na kolację najlepiej podać z pieczywem. 

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

4 filety dorsza bez skórki
100 g kiełbasy chorizo
1 czerwona cebula
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
500 g pomidorów koktajlowych
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos

2 łyżki miodu
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatki

świeży tymianek
1/2 cytryny

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 200 st.

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Dymki umyć i odciąć ogonki, pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać, chorizo pokroić w krążki. Pomidory przekroić na pół. Wszystkie składniki na sos dokładnie razem wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidory, cebulę, dymki i chorizo oraz posypać czosnkiem. Na wierzch położyć filety z dorsza, posypać solą i pieprzem i pokropić sokiem z cytryny. Całość zalać sosem i wsunąć do piekarnika na 20 minut.

Podać posypane świeżym tymiankiem. Pyszne z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego.

studio kuchnia | Dorsz z chorizo i pomidorkami