Chrupiące gofry z jagodami

studio kuchnia | Chrupiące gofry z jagodami

Kto z Was kocha gofry na śniadanie? Ja przyrządzam je prawie w każdą niedzielę, moje ulubione są z kwaśną śmietaną i domowo robionym sosem z mnóstwem jagód. Chrupiące, lekkie, gorące i maślane. Najlepsze!

studio kuchnia | Chrupiące gofry z jagodami

czas przygotowania 25 minut | 12 sztuk

potrzebujesz

wafle

2 jajka ‘zerówki’
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
100 ml kefiru
100 ml wody
160 g masła, rozpuszczonego
szczypta soli

sos jagodowy

200 g jagód
50 g cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

dodatkowo

kwaśna śmietana
lub
250 ml śmietany kremówki ubitej  z łyżeczką cukru pudru
jagody do posyania
cukier puder

studio kuchnia | Chrupiące gofry z jagodami

przygotowanie

Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem. Do białek dodać sól i ubić na sztywno, dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko, kefir, wodę i cukier waniliowy. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać rozpuszczone masło. Odstawić na 10 minut. Ciasto nabierać łyżką i piec w gofrownicy na złoty kolor.

Jagody włożyć do rondelka, dodać cukier i startą skórkę z cytryny. Podgrzać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok a cukier się rozpuści.
Wafle podać od razu na gorąco z kwaśną śmietaną lub bitą śmietaną i sosem jagodowym. Posypać świeżymi jagodami i cukrem pudrem. Miłej niedzieli!