Ceasar Burger

studio kuchnia | Ceasar Burger

Burger na podstawie chyba najsłynniejszej sałatki na świecie, Sałatka Cezara. Ciepła bułeczka z pieczonym kurczakiem i boczkiem, chrupiącą sałatą, parmezanem oraz domowym sosem cezarskim. Do kurczaka i sosu dodajemy filety anchois, jest to tylko aby otrzymać solny smak, ryby w ogóle się nie czuje. Polecam, tą sałatkę inaczej, jest pyszne i błyskawiczne do zrobienia.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Hamburger

1 duża podwójna pierś kurczaka
1 żółtko
2 łyżki mąki
2 filety anchois
150 g parmezanu
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 listki sałaty
4 plasterki boczku
4 bułki
2 łyżki masła do pieczenia

Sos

1 jajko
1 ząbek czosnku
100 ml jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju roślinnego
3 filety anchois
pieprz kajeński
1 łyżka sosu Angielskiego (Worcestershire)

Przygotowanie

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do blendera. Czosnek obrać, posiekać i dodać do kurczaka. Zetrzeć 100 g parmezanu oraz dodać filety anchois. Zmiksować, następnie dodać żółtko, mąkę, pieprz, przyprawę do drobiu i paprykę. Wymieszać i podzielić na 4 części. Uformować hamburgery. Rozgrzać masło na patelni, smażyć na małym ogniu około 7 minut z obu stron. Dołożyć boczek i upiec na chrupiąco. Sałatę umyć i osuszyć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bułki przeciąć na pół, włożyć do piekarnika i piec przez 5 minut.

Zrobić sos, do wysokiego kubka wbić jajko. Czosnek obrać i pokroić oraz dodać do kubka. Wcisnąć sok z cytryny, dodać musztardę razem z jogurtem, olejem i filetami anchois. Doprawić sosem Angielskim i pieprzem kajeńskim. Wszystko razem zmiksować, ruszając mikser z dołu do góry.

Ciepłe bułeczki ułożyć na talerzach, położyć hamburgery z kurczaka i po plasterku boczku. Zetrzeć za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera parmezańskiego oraz zakończyć sałatą. Polać sosem i zamknąć bułki.

Smacznego.

studio kuchnia | Ceasar Burger

studio kuchnia | Ceasar Burger