Carbonara z mascarpone

studio kuchnia | Carbonara z Mascarpone

Tagliatelle z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. Jest to wspaniała wariacja klasycznej carbonary na bazie jajek i parmezanu. Sos robi się gęsty lecz zostaje płynny i nie wysycha. Możecie spróbować także innej wersji i dodać pieczarki, pomidory koktajlowe, groszek czy szynkę.

20 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

500 g tagliatelle
300 g mascarpone
400 g szpinaku
100 g posiekanych suszonych pomidorów
200 g boczku
4 jajka
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Tagliatelle ugotować w osolonej wodzie.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Szalotkę i czosnek obrać oraz posiekać, dodać do boczku i zeszklić. Dusić przez 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać szpinak, wymieszać i dusić aż listki zmiękną.

W misce wymieszać mascarpone z jajkami, doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dodać do szpinaku i dusić jeszcze przez 5 minut. Na koniec wrzucić suszone pomidory.

Od razu ułożyć na talerzach, smacznego!

studio kuchnia | Carbonara z Mascarpone

Carbonara with mascarpone

500 g / 14 ounces tagliatelle
1 1/2 cup of mascarpone
1 pound fresh spinach
4 ounces chopped sun-dried tomatoes
7 ounces / 3/4 cup bacon
4 eggs
1 chopped shallot
1 clove chopped garlic
salt and freshly ground pepper
2 tablespoons olive oil

Cook the tagliatelle in salted water.

Cut the bacon into cubes and fry in a hot pan with olive oil. Add the chopped shallot and garlic and simmer for 5 minutes at low heat. Then add the spinach, stir and simmer until the leaves are tender.

In a bowl, mix the mascarpone with the eggs, season with salt and plenty of pepper. Pour this into the pan with the spinach and simmer another 5 minutes. At the end add the dried tomatoes.

Arrange on the plates and serve.