Burger z łososiem, mozzarellą i szparagami

studio kuchnia | Burger z łososiem, mozzarellą i szparagami

Zdrowe burgery z łososiem, mozzarellą i szparagami. 
Uwielbiam łososia, ogólnie uwielbiam jeść ryby, ale łososia mogłabym jeść na okrągło. Zwłaszcza w postaci tego burgera, jest to proste i wyjątkowo smaczne danie.
Kiedy myślę o burgerach rybnych, wyobrażam sobie delikatne, rybne kotleciki, przyprawione świeżymi ziołami, z lekko przypieczoną skórką i soczystym środkiem. Aby uzyskać idealną teksturę, posiekałam łososia w drobną kostkę i dodałam mozzarellę, następnie obtoczyłam bułką tartą aby otrzymać złotą chrupiącą skórkę.
Najlepsze, kiedy podane na lekko grillowanych bułeczkach, z sosem remoulade, mozzarellą i lekko chrupiącymi szparagami. Polecam!

studio kuchnia | Burger z łososiem, mozzarellą i szparagami

czas przygotowania 30 minut | 2 porcje 

potrzebujesz

kotleciki z łososia

300 g filetu z łososia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 kulki mozzarelli
sól + pieprz czarny
bułka tarta
oliwa

sos remoulade

3 łyżki majonezu domowej roboty
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka posiekanego ogórka kiszonego
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
1 łyżka kaparków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól + pieprz czarny

dodatkowo

2 bułki
1/2 kulki mozzarelli, pokrojonej w plasterki
100 g młodych zielonych szparagów
1 łyżka masła

studio kuchnia | Burger z łososiem, mozzarellą i szparagami

przygotowanie

Wszystkie składniki na sos  wymieszać w miseczce.
Łososia i mozzarellę posiekać w bardzo drobną kostkę, (nie miksować w malakserze, burgery zrobią się suche) wymieszać ze szczypiorkiem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować dwa burgery, delikatnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotleciki na średnim ogniu, przez 5 min z obu stron.

W rondelku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia, wrzucić szparagi i gotować przez 2-3 min. Odcedzić.
Rozgrzać masło na patelni, dodać szparagi i lekko podpiec. Doprawić solą i pieprzem.

Bułki podgrzać pod grillem, posmarować sosem, ułożyć kotleciki i mozzarellę, położyć szparagi i zamknąć bułki. Podawać od razu. Smacznego!