Bulgur z prażoną ciecierzycą

studio kuchnia | Bulgur z prażoną ciecierzycą

Pyszna, prosta do zrobienia sałatka z kaszy bulgur i prażonej cieciorki. Z dodatkiem cukinii i świeżego szpinaku. Jest idealna do koszyka na piknik, na lekką kolację, jako dodatek do dania mięsnego czy do ryby. Resztki wspaniale smakują na zimno w pracy. 

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

200 g kaszy bulgur
1 duża cukinia
2 garstki szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
sól i świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka curry
1 łyżka ras el hanout
4 łyżki oleju roślinnego

1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kolendry

Przygotwanie

Nagrzać piekarnik do 220 st.

Ciecierzycę odcedzić, wymieszać z oliwą i przyprawami. Wsypać do naczynia żaroodpornego i prażyć przez 20 minut.

Zagotować wodę z kostką bulionu, wrzucić bulgur i gotować do miękkości.

Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Cukinię pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Piec przez 5 – 10 minut na małym ogniu, cukinia ma być jeszcze chrupiąca. Wymieszać z kaszą i doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, curry i ras el hanout. Dodać ciecierzycę.

Szpinak umyć i posiekać. Bulgur z cukinią i ciecierzycą wyłożyć na talerze i posypać szpinakiem.

Smacznego!

studio kuchnia | Bulgur z prażoną ciecierzycą