Bitter sweet salad

studio kuchnia | Bitter sweet salad

Soczysta, pełna zielonych smaków sałatka z cykorią, ogórkiem i kiwi. Wzbogacona miętą i krewetkami z pieprzem kajeńskim oraz podana z miodowym vinaigrette. Połączenie gorzkiego ze słodkim jest bardzo odświeżające, polecam na nadchodzące upały:)

20 minut | 2 porcje

Potrzebujesz

10 krewetek, obranych z pancerza
1/2 ogórka
1 duża cykoria
2 kiwi
10 zielonych pomidorów koktajlowych
2 gałązki mięty
sól i świeżo mielony pieprz
pieprz kajeński
1 łyżka oliwy

Vinaigrette

6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
sól himalajska i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Ogórka przeciąć wzdłuż na pół, następnie w cienkie plasterki. Wykroić głąb oraz brzydkie liście z cykorii i pokroić na kawałki. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Pomidory przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać oliwę, piec krewetki po 2 minuty z obu stron. Posypać solą, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim.

Do kubeczka wycisnąć czosnek, wymieszać z octem, olejem i miodem. Doprawić solą i pieprzem.

Na talerzach ułożyć pokrojone jarzyny, położyć krewetki i udekorować miętą. Podać z sosem vinaigrette.
Smacznego!

studio kuchnia | Bitter sweet salad