Bajgle z jajkiem, humusem i pieczonymi warzywami

studio kuchnia | bajgle w jajkiem, humusem i warzywami

Czy próbowaliście już zrobić bajgle z jajkami pieczonymi w dziurce?  To nie jest tylko bardzo smaczne, ale także zabawne do podania. Takie bajgle połączone z humusem,  pieczonymi warzywami i boczkiem są zdecydowanie moim ulubionym weekendowym śniadaniem. Bułki upiekłam osobno na maśle, przez co dostały złoto brązowy kolor i zrobiły się mocno chrupiące, kocham to.

studio kuchnia | bajgle w jajkiem, humusem i warzywami

czas przygotowania 20 minut |  2 porcje

potrzebujesz

2 bajgle
2  jajka ‚zerówki’
2 łyżki masła
hummus
pieczona papryka i bakłażan
4 plasterki upieczonego boczku
garść listek sałaty
sól + pieprz

studio kuchnia

przygotowanie

Bajgle przekroić na pół.
Masło roztopić na patelni na średnim ogniu. Włożyć spody bułek, przeciętą stroną w dół i upiec na złoty kolor. Wyjąć z patelni i włożyć górną połowę bułek, przyciętą stroną w dół. Wbić jajko do każdej dziury i piec przez 1 minutę. Patelnię włożyć do piekarnika i piec przez 8 minut w temperaturze 180°C.

Spody bajgli posmarować humusem, dodać boczek, pieczone warzywa i listki sałaty. Na koniec położyć bajgle z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

studio kuchnia | bajgle w jajkiem, humusem i warzywami