Awokado faszerowane wędzoną makrelą i chrupiącymi warzywami

studio kuchnia | Awokado faszerowane wędzoną makrelą i chrupiącymi warzywami

Już za kilka dni Sylwestrowy wieczór i te awokado faszerowane wędzoną makrelą z warzywami to idealna uroczysta przekąska. Jest to lekkie danie, pełne świeżych i chrupiących warzyw, wędzonej ryby oraz podane z sosem jogurtowym. Zwłaszcza połączenie awokado z wędzoną makrelą, któremu nie można się oprzeć, dodaje dużo smaku. Ten przepis jest dość szybki, łatwy i elegancki, więc świetnie pasuje  do nadchodzącej atmosfery imprezowej.
Tip: farsz można zrobić dzień wcześniej, przechowywać w lodówce do 2 dni. A resztki są świetne na grzance.

studio kuchnia | Awokado faszerowane wędzoną makrelą i chrupiącymi warzywami

czas przygotowania 20 minut | 4 porcje

potrzebujesz

2 dojrzałe awokado
150 g wędzonej makreli
1/4 jabłka, pokrojonego w kosteczkę
1/2 czerwonej cebuli, drobno poosiekanej
1/5 świeżego ogórka sałatkowego, pokrojonego w kosteczkę
1/4 fenkułu, pokrojonego w kosteczkę
2 łyżki oliwy extra vierge
sok z 1/2  limonki
1/2 wiązki kolendry, posiekanej
sól + pieprz czarny
1 łyżeczka suszonej papryczki chili

sos jogurtowy

3 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany
1 łyżeczka startej skórki z lemonki
1 łyżeczka soku z lemonki
1 cebulka dymka, drobno posiekana
sól + pieprz czarny

crumble z chleba

1 gruba kromka chleba
1 łyżka oliwy extra vierge
1 ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany

studio kuchnia | Awokado faszerowane wędzoną makrelą i chrupiącymi warzywami

przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Kromkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć  do brytfanki, dodać czosnek i polać olejem. Wymieszać i wsunąć do piekarnika na 15 minut.

Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Łyżką delikatnie wyciągnąć miąższ, uważając aby skórka się nie uszkodziła. Miąższ z awokado drobno pokroić, przełożyć do miski i wymieszać z ogórkiem, fenkułem, cebulą, jabłkiem i makrelą. Dodać oliwę, sok z limonki, chili i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos jogurtowy razem wymieszać.

Połówki awokado napełnić farszem, podać z sosem jogurtowym i pokruszonym pieczonym chlebem. Smacznego!

studio kuchnia | Awokado faszerowane wędzoną makrelą i chrupiącymi warzywami