Ananas w pianierce

studio kuchnia | Ananas w pianierce

Szybki i bardzo smaczny owocowy deser. Panierowany ananas, pieczony na oleju. Podawany na gorąco z lodami waniliowymi, sosem miodowym i świeżym tymiankiem. Pyszne i efektowne połączenie, idealne na tłusty czwartek lub na nadchodzące walentynki. 

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Ananas

1 mały ananas
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta szafranu w proszku
szczypta soli

Sos miodowy

6 łyżek miodu
2 łyżki masła

Dodatki

lody waniliowe
4 gałązki tymianku
olej roślinny

[/ingredient-list]

Przygotwanie

Ananasa obrać i pokroić na plastry, usunąć trzon. Przygotować ciasto: wymieszać mąkę, cukier, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, jajko, mleko i sól oraz szafran w płytkiej misce i wymieszać widelcem na gęstą masę. Bułkę tartą wsypać do płytkiego naczynia.

Rozgrzać olej na głębokiej patelni na średnim ogniu, wlać tyle oleju, żeby połowa ananasa była zanurzona. Plastry ananasa obtoczyć w cieście, następnie w bułce tartej. Smażyć w oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowych ręcznikach.

studio kuchnia | Ananas w pianierce

W małym rondelku podgrzać miód z masłem. Upieczone plastry ananasa ułożyć na talerzach, udekorować lodami, ciepłym sosem miodowym oraz posypać tymiankiem.

Smacznego.

studio kuchnia | Ananas w pianierce