Zakręcone drożdżówki z borówkami i ricottą

studio kuchnia |Zakręcone drożdżówki z borówkami i ricottą

Puszyste i miękkie zawijane drożdżówki, subtelnie pachnące wanilią z kruszonką. Wypełnione ricottą i borówkami. Są przepyszne i długo zachowują świeżość, koniecznie wypróbujcie! 
Ciasto możecie zrobić dzień wcześniej, przechować w lodówce  i drożdżówki upiec rano na śniadanie. 

czas przygotowania 3 godziny | 16 sztuk

potrzebujesz

drożdżówki

360 g mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki suchych drożdży
60 g cukru
140 ml ciepłego mleka
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka „zerówki”
szczypta soli

nadzienie

250 g ricotty
300 g borówek
4 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 żółtko

kruszonka

1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka zimnego masła

dodatkowo

2 łyżki roztopionego masła do posmarowania

przygotowanie

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, odstawić na 5 minut.
Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, dodać mleko z drożdżami, jajka i sól. Wszystko razem wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie dodawać stopniowo miękkie masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodać mąki jeśli ciasto jest za lepkie. Przełożyć do czystej miski, przykryć i pozostawić na 60 minut w ciepłym miejscu.
Następnie przełożyć na blat kuchenny posypany mąką, lekko wyrobić i zwinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę lub na całą noc do lodówki.

Ricottę połączyć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie kuchennym na prostokątny placek o wymiarach 60 x 30 cm. Wysmarować nadzieniem i posypać borówkami. Ciasto złożyć wzdłuż dłuższego boku od jednej strony do połowy i przykryć drugą częścią. Pokroić na 16 kawałków. Każdy kawałek przekręcić w połowie w przeciwległe strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić pomiędzy palcami.
Napuszone drożdżówki posmarować roztopionym masłem i posypać kruszonką. Piec przez  25-30 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego:)

studio kuchnia |Zakręcone drożdżówki z borówkami i ricottą